LATEST POSTS

ЗА БЛОГА

За сайта
Природата е най-ценното нещо, което имаме. Това звучи странно на пръв поглед. И какви са постиженията ни - модерни машини, технологии, мрежи? Не са ли те най-ценни за хората? Опитайте да изключете Интернет на цялата планета и ще видите колко катастрофи ще се случат! А ако премахнете всичко, което се нарича природа? Тогава и нас, хората, няма да ни има. Защото и ние сме част от природата. За да оценим значението на връзката между човека и всичко около него, трябва да определим какво е природата. Какво е природа?

История на думата


Нека се обърнем към стария български език. Думата "природа" се състои от две части: "при" и "род", тоест всичко, което при Рода. Род - е древен бог, покровител на човечеството. Така че, отговорът на въпроса, какво е природата е: всичко, което заобикаля човека. Разбира се, в древни времена не е имало заводи, небостъргачи, магистрали. Човекът е бил заобиколен само от гори, полета, планини, реки, езера.
Но днес около човека се появяват много творения на ръцете му, които не могат да бъдат наречени природа. Това са различни сгради, производства, огромни мегаполиси, фабрики, дори спътници в орбита. Разбира се, те нямат нищо общо с природата. Оттук може да се изведе основната характеристика на природата, а именно: всичко, което не е създадено от човешки ръце. Друг превод на думата "природа" от латински - материален свят, чието оригинално звучене е NATURA. Това е външният свят, който е непроменен в продължение на милиони години и не може да бъде създаден от човека. Той е даден на хората свише. Така древните учени интерпретират сложното понятие "природа".

За материалите в блога

Всички материали в блога са разкази, описание и илюстрация на природата и други забележителности в България и целия свят. Съдържат текстове и изображения. Текстовете са на български и руски език. 
Авторът се надява, че това няма да бъде проблем за неговите читатели. 
ИНТЕРЕСНО!Progress Scrollbar за BloggerИЗБЕРИ!